Artykuł sponsorowany
Coraz dłuższy dzień i sprzyjająca pogoda zachęcają nas do ulubionego sposobu przyrządzania posiłków, czyli grillowania. Aromat pieczonego mięsa i smak orzeźwiających napojów są tym, czego potrzebujemy po długim tygodniu pracy. Warto pamiętać, że grill to jednak nie tylko mięso. W ten sposób możemy przyrządzić zarówno warzywa, składniki sałatki, jak i przepyszne sery. Grillowanie to szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu lub kolacji. Wypróbuj nasze pomysły na przystawki i sałatki z grillowanymi serkami prosto z serca Tatr.
Wrzuć na ruszt wyjątkowe sery i kiełbasy powstające w samym sercu Tatr
Regionalne góralskie sery to jedna z przekąsek, które bardzo chętnie znajdują się na naszych stołach. Wyjątkowa oferta spiżarni online Schronisko Bukowina pozwoli Ci na zakup specjałów tworzonych przez regionalnych producentów zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Oryginalny smak serków urozmaici grillowe standardy, jak szaszłyki i kiełbasa. Potrawy z serami będą także strzałem w dziesiątkę, gdy chcemy zaproponować coś wegetariańskiego. Aromatyczne wędzone oscypki świetnie spełnią rolę przystawki, jak i składnika sałatek do grilla. Szybka wysyłka i hermetyczne pakowanie pozwoli ci się cieszyć wyjątkowym smakiem i świeżością przysmaków prosto z Podhala. Fani wyrobów mięsnych koniecznie muszą sprawdzić przyprawione czosnkiem kiełbasy i kabanosy.
Pomysły na dania z grilla
Latem uwielbiamy spędzać czas na świeżym powietrzu. Wspólne grillowanie z rodziną lub znajomymi to dobry sposób na to, by gotowanie było przyjemnym czasem, który nas łączy i tworzy wspomnienia. Miłośnicy potraw mięsnych z pewnością postawią na soczystą karkówkę w marynacie oraz chrupiący boczek. Coraz większą popularnością wśród grillujących cieszą się jednak także bardziej urozmaicone przekąski. Co możemy przygotować na grillu? Niemal wszystko! Żeliwny ruszt to idealny sposób na obróbkę termiczną warzyw, jak bakłażan, cukinia, a nawet kapusta. Jeśli dodamy do tego ser na grilla, uzyskamy różnorodne i urozmaicone pod względem witamin i mikroelementów potrawy. Dania z rusztu uwielbiają towarzystwo ziół i aromatycznych przypraw oraz pachnącego pieczywa. Świetne jest to, że za każdym razem możemy przygotowywać marynatę nieco inaczej, raz dodając nieco więcej chilli i oregano, a kolejnym razem skupiając na tymianku i miodzie.
Na co zwrócić uwagę, szykując górskie przysmaki na grilla?
Przygotowując składniki do grillowania warto zawsze zwracać uwagę na to, by było one wysokiej jakości i świeże. Wybieraj mięso i sery od sprawdzonych dostawców, by uniknąć nadmiernej ilości konserwantów i sztucznych barwników. Górskie przysmaki na grilla urozmaicą Twoją kuchnię, są chętnie jedzone w każdym regionie Polski i możemy mieć pewność, że przypadną do gustu miłośnikom dań z rusztu. Przygotowanie wędzonych serów nie powinno sprawić żadnego problemu nawet niedoświadczonym kucharzom. Z oferty sklepu online Schronisko Bukowina możesz komfortowo wybrać zarówno oscypki z mleka owczego, jak i wędzone korbacze czy wędzony ser krowi. Wszystkie propozycje posiadają certyfikaty jakości i pochodzą od regionalnych rzemieślników bazujących na przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięczają naturalnemu sposobowi wędzenia.
Grillowany oscypek – jak przygotować?
Wędzone sery warto jest upiec na grillu, by wydobyć z nich nowy smak i aromat. Przypieczona skórka, a miększy, lekko rozlewający się środek sprawią, że trudno będzie oprzeć się tej przekąsce. Oscypek czy gołka świetnie nadają się do przyrządzenia ich na grillu, pokryją się piękną rumianą skórką i będą świetnie smakować. Małe serki warto jest grillować w całości, duże kroimy na plastry o grubości 1 cm i układamy na rozgrzanym ruszcie. Do serków możemy przygotować marynatę z oliwy z oliwek, sos z brusznicy lub podać je z konfiturą z żurawiny. Serki kładź na grillu i smaż z jednej strony około 2 minuty, tak by nie roztopiły się zbyt mocno. Gotowe serki mogą być podane bezpośrednio na talerzyk lub być dodane do sałatki.