Artykuł sponsorowany
Bakalie są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Jako pożywne źródło wielu różnych składników odżywczych, sprawdzają się świetnie zarówno jako dodatek do dań czy deserów, jak i jako samodzielna, naturalna przekąska. Warto spożywać je regularnie i przez cały rok, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, ale też nie w nadmiarze, gdyż niektóre bywają bardzo kaloryczne. Zatem jak często powinniśmy spożywać bakalie, by wykorzystać ich zdrowotne właściwości? Podpowiadamy!
Czym są bakalie?
Bakaliami nazywamy suszone owoce, głównie południowe, a także wszelkie orzechy, migdały, pestki i nasiona. Najchętniej wykorzystuje się je jako dodatek do musli, owsianek, jogurtów, deserów i ciast, ale także do dań obiadowych – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Bakalie dostępne w Promienie Słońca to też znakomita i pyszna samodzielna przekąska, która z powodzeniem może zastąpić mniej zdrowe produkty, takie jak chipsy, ciasteczka czy czekoladę. Stanowią źródło wielu potrzebnych organizmowi witamin i minerałów, są więc świetnym uzupełnieniem codziennej diety zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych oraz starszych.
Bakalie jako źródło wielu składników odżywczych
Spożywanie bakalii posiada mnóstwo zalet. Przede wszystkim są one cennym źródłem witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu i mikroelementów. Ale to nie jedyne zdrowotne właściwości bakalii. W zależności od rodzaju mogą one również wpłynąć pozytywnie na wiele innych aspektów naszego organizmu, na przykład:
- dobrze oddziałują na proces trawienia i regulują pracę układu pokarmowego;
- obniżają poziom cholesterolu we krwi;
- przyczyniają się do zwiększenia gęstości kości, uzupełniają niedobory wapnia;
- przeciwdziałają nadciśnieniu;
- wspomagają odchudzanie, pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu;
- zmniejszają ryzyko chorób sercowych i nowotworowych.
Zdrowa i pożywna przekąska
Bakalie to doskonała alternatywa dla słodkich lub słonych przekąsek, po które najczęściej sięgamy (na przykład ciastek, czekolad, batonów czy chipsów). Współcześnie w sklepach można wybierać spośród wielu różnych rodzajów suszonych owoców, nasion czy orzechów. Warto jednak kupować je w sklepach ze zdrową żywnością, by miały jak najmniej konserwantów i dosładzaczy, a jak najwięcej składników odżywczych. Takie bakalie mogą mieć nieco wyższą cenę, ale są produktem zdrowszym i w pełni naturalnym.
Jak często powinniśmy jeść bakalie?
Chociaż smaczne bakalie i suszone owoce posiadają wiele zalet, ich spożywaniu powinien zawsze towarzyszyć rozsądek i umiar. Należy pamiętać, że są one produktem wysokoenergetycznym i kalorycznym, więc jedzone w dużych ilościach mogą przyczynić się do tycia. By jak najlepiej wykorzystać zdrowotne właściwości bakalii, warto jeść je regularnie, przez cały rok, ale w ilościach odpowiednich do swojej masy ciała, trybu życia i zdrowia. W razie wątpliwości zawsze warto zasięgnąć porady wykwalifikowanego dietetyka.
Czy bakalie mogą zaszkodzić?
Niektóre bakalie – przede wszystkim suszone daktyle bez pestek, śliwki, figi, morele i rodzynki – są wyjątkowo kaloryczne, wobec czego powinny ich unikać osoby pragnące zmniejszyć masę ciała. Wybierając bakalie, warto również dokładnie przeczytać ich skład znajdujący się na opakowaniu. O ile kupując te produkty w sklepach ze zdrową żywnością, możemy być pewni ich naturalnego pochodzenia, o tyle te łatwodostępne, z dużych marketów, często zawierają siarczany, które mają zapewnić im ładniejszy, bardziej apetyczny wygląd i intensywniejszy kolor. Bakalie dosładzane, oblane czekoladą lub z dodatkiem karmelu również nie będą spełniały swoich zdrowotnych właściwości. Suszonych owoców, pestek, nasion i orzechów powinny również unikać osoby cierpiące na alergię na którykolwiek z tych produktów; w przeciwnym razie mogą wystąpić silne objawy alergiczne.
Bakalie w diecie dziecka
Bakalie to ważny element diety dziecka i ważne, żeby znalazły się one w jadłospisie. Mają wiele minerałów i wartości odżywczych, a ponadto posiadają błonnik, który wspomaga i reguluje pracę układu pokarmowego. Niektóre z suszonych owoców są także bogate w pektynę, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Bakalie mogą stanowić świetny zamiennik słodyczy u dziecka, jednak należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim nie wolno wprowadzać ich do diety za wcześnie (większość dopiero po skończonym roku). Należy również dokładnie obserwować reakcję dziecka na podawane bakalie, ponieważ są one częstym źródłem alergii, szczególnie orzechy.
Jak przechowywać bakalie?
Aby suszone owoce, nasiona lub orzechy zatrzymały swoje zdrowotne właściwości, należy również zadbać o ich odpowiednie magazynowanie. Bakalie najlepiej przechowywać w miejscu suchym i ciemnym, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych pojemnikach (najlepiej szklanych). Nie powinny mieć dostępu do wilgoci, która sprzyja rozwojowi chorobotwórczych mikroorganizmów i pleśni.
Podsumowując
Bakalie i słodkie mieszkanki ze sklepu Promienie Słońca są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety ze względu na swoje właściwości odżywcze, cenne witaminy i minerały. Stanowią również idealną alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Powinny być jednak spożywane z umiarem i w rozsądnych ilościach, by jak najlepiej wykorzystać ich zdrowotne zalety.
Artykuł opracowany przy współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Promienie Słońca.

